Intresserad av att köpa matcha te?

Gör inte de vanliga missarna som att köpa matcha te från fel regioner. Näringsinnehållet kan nämligen visa sig vara betydligt skadligare än hälsosamt. Läs vidare så ska vi guida dig rätt i matchadjungeln.
(Pssst, orkar du inte läsa hela guiden hoppa direkt till 30 sekunders sammanfattningen).

Varför kan matcha vara farligt?

Går du i tankar att köpa matcha te? Då finns det lite att ha i åtanke, det kan nämligen bli mindre hälsosamt om man gör vissa dåliga val när man ska köpa. Beroende på källa så kan det vara fyllt av bly och andra tungmetaller. Tebusken (Camellia Sinensis) är nämligen känd för att suga upp ämnen som finns i planteringsjorden. Både bra och dåliga. Förbered dig på en smärre chock av att se hur många av 1,225 prover av gröna teer som översteg den lagliga blyförgiftningsgränsen i USA när vi tittar på studier längre ner i guiden.

 

Sen kanske du minns kärnkraftsolyckan i Japan 2011? Det går att undra om det är säkert att dricka te från Japan efter Fukushima härdsmältan. Som tur är har vi tagit fram färska undersökningar som ger ett oväntat svar.

 

Faktum är att matcha te inte bör köpas bara efter pris som en vanlig produkt utan här gäller det att vara mer informerad för att undvika riktigt farliga ämnen. Granskningen av teer i längst ner på sidan ger en indikation var du bör handla ditt matcha te.

 

Men till att börja med går vi in på djupet kring alla attribut som matcha har. Målet är att informera så att det går att göra bra beslut när det är dags att köpa matcha te.

 

Skillnaderna mellan grönt te och matcha te

Både vanligt grönt te och matcha te kommer från samma art av te-buske (Camellia Sinensis). Men teerna

De fyra delarna bladet är uppbyggt av. Om man ska köpa matcha te så är det bladskivan man dricker
a: bladskiva b: bladnerv c: bladskaft d:bladfot

är odlade och processade på olika sätt.

 

Skillnaderna mellan grönt och matcha te är att matchabladen är ”av stammade” det vill säga att man tar bort bladnerverna (b) så att det bara blir bitar av bladskivan (a) kvar.

Sen växter matcha i skugga vilket gör att busken producerar mer klorofyll – det är detta som gör att matcha te har den klargröna färgen. Resultatet blir att matcha te har mer antioxidanter, koffein, L-theanine än vanligt grönt te.

 

Vad betyder graderingarna?

Att göra matcha kräver mycket arbetskraft och därför har det historiskt inte varit någon billig dryck. Det var få förutom kungligheter och adeln som hade råd att dricka dagligen. Det finaste matcha teet kallades ceremoni graderat. Det var från den första skörden och sparades för de allra finaste omständigheterna. Förutom Zen munkarna så kan man jämföra detta med hur västerlänningar dricker champagne på bröllop, nyårsafton och andra högtider.

 

Vissa producenter ljuger och ger deras te ceremoni gradering när det egentligen bör kallas ingrediens som ett dåligt matvin. Till och med en nybörjare kan urskilja skillnaderna mellan ceremoniell matcha och de lägre graderna. Riktigt ekologiskt ceremoni matcha smakar mjukare, eftersom det är tillverkat från de högsta löven som också är de mjukaste. Eftersom de har mest klorofyll så är pulvret också väldigt klargrönt.

 

Lägre grader är grynigare eftersom äldre löv används och ibland även andra delar av bladen eller busken. Färgen blir oftast gulgrön och smaken kan vara lite sur och bitter och ge en orolig mage. Dessa är det absolut värsta matcha teerna att dricka.

 

Dricka hela löv

Att göra matcha är annorlunda mot annat te. Inga påsar eller silar används. Eftersom det är malt till ett fint pulver dricker man hela bladet. Guide exakt hur man brygger matcha finns här.

 

Vissa företag säljer matcha te förpackat i te-påsar, precis som vanligt te. Detta är alltså inte rätt. Äkta matcha te är ett pulver som rörs ut i varmt vatten. Om man dricker matcha från te-påsar missar man mycket av nyttigheterna eftersom dessa kommer från att de nermalda bladen sväljs.

 

Finns det koffein i matcha te?

Det finns många myter om koffein och grönt te. Vissa säger att grönt te inte innehåller något koffein, andra säger att te innehåller höga mängder koffein. Man kan också höra att te, grönt eller svar bara innehåller theanine och inget koffein. Vad ska man tro på?

 

Enligt USDA, den amerikanska myndigheten för lantbruk så är koffeinhalten 12mg/100g i grönt te.(1) Det är mindre än i svart te som innehåller 20mg/100g.(2) Kaffe har dubbelt så mycket koffein än det svarta teet och mäter in på 40mg/100g.(3) Alla mängder handlar om bryggda drycker med vanligt kranvatten. Men det är lite svårare att hitta information om matcha teets koffeinhalt.

 

Man kan få olika information från olika sajter. Ibland menar skribenterna att det är lite koffein i matcha, och ibland rapporterar man om en hög halt. Många av dessa webbplatser refererar emellertid bara till en annan sajt som i sin tur inte har någon verifierbar källa. Det är heller inte ovanligt att serveringsstorlekarna inte stämmer överens när man jämför vilket också ger en skev bild av koffeinhalten. Men var hittar man trovärdiga siffror då?

 

Den trovärdigaste källan vi hittat är en kemisk undersökning genomförd av kemi institutionen vid University of Colorado.(4) vilken slår fast att matcha te faktiskt ha en något högre halt koffein än kaffe.

 

Smakar matcha te gott?

Grönt te kan ha en bitter smak. För att klargöra: grönt te ska inte smaka bittert. Oftast kommer bitterheten från te med låg kvalité men bryggningen och framförallt vattentemperaturen kan spela en avgörande roll. Desto varmare vatten, desto mer bitterhet.

 

Många tycker smaken i matcha te är buljong-ig och välsmakande. I Japan brukar man tillskriva matcha den femte smaken, umami. Den största delen av smaken i teet kommer från theaninet som utgör upp till 3,1 % av vikten från torkade teblad.

 

Om man uppskattar umami smaken så kommer man tycka om matcha te. Om inte så kan det smaka bittert och udda. Det är en speciell smak.

 

Vilka fördelar ger theanine?

Theanine är en aminosyra som bara finns i te-busken. Undersökningar menar på att det finns neurologiska hälsofördelar som kan hjälpa till att minska nervositet och rastlöshet vilket annars ofta förknippas med koffeinintag. Forskning har bland annat kommit fram till:

 

 • Mindre ångest
 • Avslappnande men inte sövande
 • Förbättrad sovkvalité

 

Du kan läsa mer om effekterna av matcha te i vår egenskapsguide.

 

Blyförgiftning och radioaktivitet, är matcha te säkert?

Det största problemet med matcha kan påverka vem som helst, inklusive människor som är fullt friska. Det handlar om blyförgiftat te – vilket är extra farligt för småbarn och gravida.

 

Anledningen varför matcha är mer farligt än vanligt te är eftersom man äter bladen. Mestadelen av blyinnehållet stammar faktiskt i bladen så om man brygger te från tepåsar så stannar naturligt mycket av det farliga ämnet i påsen. Det finns alltså en större risk att bli förgiftat med detta pulver. Som tur var går det att undvika

 

Japanskt vs. Kinesiskt matcha te

Kina är ursprungslandet till matcha och grönt te och är fortfarande den största producenten av det. 83 % av exporterat grönt te kommer från Kina och mindre än 1 % kommer från Japan.(5)

 

Trots att japan producerar nästan 10 % av allt te i världen så exporterar de väldigt lite. Bara 0.6 % av den globala te konsumtionen kommer från japanska teblad.

Gällande matcha te så har vi inte lyckats ta reda på hur mycket av teet i världen som är matcha. I Japan, som är den största matcha producenten i världen, står matchat för bara 1,1 % av landets produktion. (Tea & Coffee Trade Journal (print) Febrari 2013)

 

Trots att Kina inte har producerat mycket matcha så har landet ökat sin produktion efter det att matcha teet blivit allt populärare i världen. Hur som helst är sannolikheten att matcha teet man köper kommer från Japan eller Kina väldigt hög. (Det finns ett par specialiståterförsäljare som säljer matcha pulver från andra länder)

 

Blyfritt matcha pulver?

Halten bly i teet kan vara hög. En amerikansk studie från 2006 gjorde 1225 prover på te odlat i olika regioner i Kina. Här är procenten av proverna som översteg USA:s lagliga blygränser i livsmedel:

 

24 % av de gröna teerna

32 % av de smaksatta teerna

59 % av de svarta teerna

 

Genomsnittligt så innehåller alltså de gröna teerna minst bly men de proverna som innehöll bly gjorde det i den allra högsta utsträckningen. Alltså de gröna teer med bly i sig, hade mest bly av alla prover.

 

En annan studie visade att en stor del av proverna (32 %) översteg även de kinesiska gränsvärdena. Den studien genomfördes av den kinesiska myndigheten för lantbruk och fast ordet matcha inte nämns i studien så kan denna bild ge en fingervisning.

 

bild som visar att höga blad och bra kvalite är skydd mot höga blyhalter. Ska man köpa matcha te bör man undvika kinesiskt te och satsa på hög kvalité.
Vänster: Bilden visar att premium te innehåller lägre mängder bly än normalt te. Höger: Bilden visar att unga blad har mindre bly i sig än äldre blad. Avståndet till närmsta stora väg spelar också in och ju längre från vägen desto mindre bly

 

Te av premiumkvalité och yngre blad visade sig innehålla mindre bly. Det bästa matcha teet är gjort av de yngsta bladet från toppen av tebusken, den ceremoniella graden.

 

Bilden ovan tyder på att för en buske som växter i blyförgiftad jord, så kommer matcha te av den högsta kvalitén innehålla mindre bly än andra former av grönt te. Men är det då inte säkrare att köpa från Japan? En äldre studie som mätte gifthalterna i japanskt grönt te drog slutsatsen att inga av de 139 proverna översteg USA:s lagliga blygräns i livsmedel.(6)

 

Så är Kinesiskt matcha te dåligt? Inte automatiskt men vetenskapen tyder på att det är större sannolikhet att det är så. En eller två koppar är ingen fara men att dricka kontaminerat te dagligen vore för mycket.

 

Var kommer blyet ifrån?

Den kinesiska studien ovan hittade ett direkt samband mellan blymängden och hur nära planteringarna var från motorvägarna. Varför? Förmodligen för att kineserna använde bensin med bly in fram till år 2000. I Sverige blev blyad bensin förbjuden 1994 men redan 1991 så stod blyfri bensin för 60% av bensinförsäljningen. Kina har också en omfattande och omskriven industriell verksamhet som släpper ut mängder av gifter, bland annat bly.

 

Sammanfattningsvis så är kinesiskt te inte alltid farligt. Men även om teet är av högsta kvalité så kan man inte utesluta att det inte är odlat i en region som är fri ifrån utsläpp och i vissa fall förgiftning. Därför rekommenderar vi att man köper matcha från Japanska producenter.

 

Farlig radioaktiv strålning?

Fast tungmetaller som cadmium och bly inte är ett problem för japan så är det viktigt att poängtera risken för radioaktiv förgiftning.

 

Kina har inte haft en kärnkraftsolycka men Fukushima har – och om du trodde att strålningen blir bättre allt eftersom tiden går så får du tänka om.

 

Experter citerade i The Japan Times i början av 2017 beskriver den nuvarande strålningsnivån som otänkbart hög. 530 Sivert i timmen – vilket är 700% över de tidigare uppmätta strålningsnivåerna på 73 Sivert.(7)

 

För att sätta den radioaktiva strålningen i perspektiv så är en 4 Siverts direkt dos direkt dödlig för 50 % av människor och cancerrisken för de andra 50% ökar enormt mycket.

 

Dessa mått är dock tagna i Fukushimas trasiga reaktor så det är ganska klart de blir väldigt höga. Men strålningen läcker ju ut, var tar den vägen? Här är en karta som visar 4500 nuvarande mätningar i Japan.(8)

En karta över japan där man mätt var strålningen är hög
De röda/lila punkterna är Fukushima. Gula behöver inte ha med att göra olyckan – världen har mycket strålning som det är idag.

Om bilden: Röda / Lila punkter är Fukushima. Gula behöver inte ha med att göra olyckan – så ser världen ut.

 

Olyckan hände på den Japanska östkusten och vindar och vatten färdas väst. Det betyder att Stilla havet får den största mängden radioaktivitet från olyckan.

 

Faktum är att redan 2015 var strålningshalterna i mat från Fukushima på samma nivåer som innan olyckan. Inräknat här är kött och odlade varor som växt och fötts upp i Fukushima regionen.(9)(10)

 

Om till och med växterna från Fukushima regionen är tillbaka på strålningsvärden från innan olyckan så bör matcha te odlat i andra japanska regioner vara helt säkert. Speciellt i landets östra korridor eftersom vind och vatten bär den radioaktiva strålningen väster ut.

 

Trots detta så är det tryggaste alternativet att undvika grönt te från Fukushima och de närliggande områdena.

 

Var i japan odlas grönt te?

Vissa företag berättar inte vilket land deras matcha kommer ifrån, vilket gör chansen att få veta vilken specifik japansk region bladen kommer ifrån ytterst liten. Andra, noggrannare, företag specificerar var deras te kommer ifrån men kan blanda blad från olika regioner. När det kommer till att undvika strålningsrisken så spelar det dock inte så stor roll eftersom..

 

Karta över japanska regioner där man odlar te i förhållande till strålningen från fukushima. Om man ska köpa matcha te ska man göra det från regionerna i öster.
Alla de stora teproducent regionerna är öster om Fukushima

 

 

Ovan är en ganska omfattande listning av de största te-producerande prefekturerna i Japan. Det odlas dock te i många fler provinser men sannolikheten att teet i din kopp kommer härifrån är stor. Shizouka är den absolut största regionen. Nästan hälften av allt grönt japanskt te växer här. De plantage i Shizouka som ligger närmst Fukushima ligger 40 mil bort från olycksplatsen.

 

Så är grönt te från Japan ofarligt trots kärnkraftsolyckan 2011? Ja. Om det är vanligt eller matcha, så är riskerna för höga strålningshalter små.

 

(Vi skulle dock vilja höja ett varningens finger för ätbart sjögräs – som nori – som skördas i Stilla havet. Eftersom dessa verkar växa i ett område utsatt för betydligt större strålningsrisker än några av tebuskarna som växter hundratals kilometer öster ut)

 

30 sekunders sammanfattningen

 • Te odlas framförallt i Kina och Japan. Kina är förknippat med mycket miljöförstöring och Japan med kärnkraftsolyckan Fukushima. Är det säkert att handla te härifrån?
 • Matcha te innebär att man dricker bladen. På så sätt får man i sig mer av de nyttiga ämnena i teet. Baksidan är att ifall ämnena i teet inte är så nyttiga, så får man i sig dem också.
 • Tebusken är nämligen känd för att suga upp ämnen i jorden.
 • Man har dock upptäckt att te av hög kvalité och där de färskaste bladen används har minst dåliga ämnen i sig. Detta matcha te säger man ha ceremoniell gradering. Den allra bästa.
 • I Kina har 24% av gröna teer en för hög halt av bly (över laglig säljgräns i USA). Detta beror på att de använde blyad bensin fram till 2000.
 • Av den anledningen rekommenderar vi att man istället köper matcha te från Japan.
 • Japan drabbades å andra sidan av en kärnkraftsolycka 2011, är inte detta farligt?
 • 2017 uppmättes de allra högsta nivåerna av strålning inne i reaktor två i kärnkraftsverket Fukushima, strålningen där har inte minskat det minsta sedan olyckan.
 • Å andra sidan så är strålningsnivåerna på matvaror som producerats i regionen faktiskt nere på samma nivå som innan olyckan.
 • Faktum är också att vindar och vatten för strålningen rakt ut över stilla havet som ligger precis bredvid Fukushima.
 • Samtliga gröna te plantage ligger inåt landet från kärnkraftverket sett, vilket gjort att de i princip är opåverkade av olyckan.
 • Av den anledningen rekommenderar vi matcha te av ceremoniell grad från plantage i Japan. Köp aldrig matcha te där man inte vet var det är producerat.

 

3 teer som uppfyller alla våra krav (och en bonus)

 1. Premium Organisk Asagiri Matcha Te – Kommer från Kumamoto prefekturen som ligger i princip så långt öst man kan komma i Japan. Gränsar till de stora te-producerande prefecturerna Kagoshima och Miyazaki.
 2. Organisk koreansk Matcha Jeju – Ett matcha te från vulkanön Jeju-Do i Sydkorea. De duktiga temakarna på Pukka använder Jeju matcha i sina produkter. Matcha från Sydkorea är ovanligt och det mest högklassiga kommer just från Jeju-Do.
 3. Ekologisk Matcha Hisiu – Odlas nära staden Kakegawa i Shizuoka prefekturen. Hisiu betyder jade på japanska och med det menar man att bladen har en klar och djup grön färg vid skörden, precis som jade.
 4. DoMatcha Organisk Sommar Skörd (bonus) – Från Kagoshima och Uji (Kyoto). Det här teet har blivit testat för bly, arsenik, candium och bekämpningsmedel av ConsumerLab som är ett oberoende laboratorium som gör livsmedelstester.(11) Tyvärr går det inte att köpa i Sverige så vitt vi vet men det går bra att beställa exempelvis via den amerikanska handelsplatsen Amazon.

.. Och för guds skull, följ råden hur du förvarar dina dyrgripar

Matcha te kan bli dåligt ganska fort. Om pulvret ligger i en burk eller påse som inte är tät så kommer det att oxidera vilket innebär två saker:

 

 • Det kommer smaka illa, mer bittert och mindre gott
 • Antioxidant innehållet kommer minska

 

Det bästa sättet att se till att sitt matcha te håller är att lagra det i en lufttät behållare. Gärna en burk eller liknande som inte släpper in något ljus heller. Luft och ljus kommer påverka de hälsosamma ämnena i matcha negativt.

 

Det är inget krav att ha det i kylen men en lägre temperatur kommer förlänga hållbarheten. Hur som helst kommer det bli dåligt två till fyra veckor (i rumstemperatur) efter det att man öppnat burken och låtit luft komma i kontakt med teet.

 

Varför dricker zenbuddister och hälsoentusiaster Matcha te?

Våra favoriter - ekologiska och utan tungmetaller
Pris 199Kr
Premium Organisk Asagiri
Finns i lager. 1-3 dagars leveranstid.KÖP HOS TE-KUNGEN
Pris 159Kr
Organisk koreansk Matcha Jeju
Finns i lager. 1-3 dagars leveranstid.KÖP HOS TE-KUNGEN
Pris 159Kr
Ekologisk Matcha Hisiu
Finns i lager. 1-3 dagars leveranstid.KÖP HOS TE-KUNGEN